Ανοικτά καταστήματα όλες τις Κυριακές από Μάιο έως και Οκτώβριο

Το άνοιγμα όλων των καταστημάτων τις Κυριακές από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο συμφώνησαν κυβέρνηση και δανειστές στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη της χθεσινής συμφωνίας.
Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας για τα καταστήματα αποτέλεσε απαίτηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, όπως διαμορφώθηκαν οι συνθήκες για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, δεν υπήρχε περιθώριο «αντίστασης» καθώς αυτή (η αξιολόγηση) δεν θα έκλεινε. Η απόφαση αυτή, που προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις τόσο της ΕΣΕΕ όσο και της ΓΣΕΒΕΕ, αναμένεται να ψηφισθεί με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα το αργότερο έως τις 15 Μαΐου. «Υπάρχει συμφωνία να λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα μερικές Κυριακές επιπλέον. Θα ανοίγουν σε τουριστικά μέρη, κυρίως στον Δήμο Αθηναίων, στην παραλία από τον Πειραιά έως το Σούνιο, σε ορισμένες περιοχές του Πειραιά και στον Δήμο Θεσσαλονίκης και σε περιοχές γύρω από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και στο παραλιακό μέτωπο έως το Σούνιο» ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, σημειώνοντας ότι  για καθορισμό των τουριστικών περιοχών θα τεθεί το κριτήριο των 2.000 κλινών.
Υπογραμμίζεται ότι οι τουριστικές περιοχές της χώρας έχουν προσδιοριστεί με Προεδρικό Διάταγμα του 1976. Ερωτηθείς αν συμφωνεί με το μέτρο (ανοικτά τις Κυριακές), καθώς μέχρι πρόσφατα η κυβέρνηση ήταν αντίθετη σ’ αυτό το ενδεχόμενο, ο κ. Παπαδημητρίου σημείωσε ότι «φυσικά διαφωνούσαμε, αλλά είναι κάτι που γίνεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και στην Αμερική. Μπορούμε να το δούμε και αυτό σαν εκσυγχρονισμό». Με την ψήφιση του σχετικού νόμου, που αναμένεται εντός των επόμενων ημερών, όλα τα καταστήματα ανεξαιρέτως μεγέθους και δραστηριότητας θα μπορούν να είναι ανοικτά τις Κυριακές έως και το τέλος Οκτωβρίου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις τουριστικές περιοχές η πλειονότητα των καταστημάτων μπορούσε να λειτουργήσει και με το υφιστάμενο πλαίσιο, ωστόσο απαγορευόταν η λειτουργία των καταστημάτων με εμβαδόν άνω των 250 τ.μ., κάτι το οποίο στην πράξη δεν εφαρμοζόταν.
Αντιδρούν  οι μικρομεσαίοι ​
Η συμφωνία αυτή προκαλεί τις αντιδράσεις των μικρομεσαίων, οι οποίοι προτίθενται να επαναπροσβάλουν δικαστικά το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, όπως είχε γίνει και στην περίπτωση της απόφασης του πρώην υφυπουργού Ανάπτυξης Γεράσιμου Γιακουμάτου, για την πιλοτική λειτουργία σε τρεις τουριστικές περιοχές. Η απόφαση είχε κριθεί ως αντισυνταγματική από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Βέβαια, πλέον οι συνθήκες είναι διαφορετικές, καθώς τότε επρόκειτο για υπουργική απόφαση, ενώ τώρα το άνοιγμα των Κυριακών θα γίνει με νόμο.
Στο πλαίσιο των αντιδράσεων, σήμερα έχει προγραμματισθεί κοινή συνέντευξη Τύπου της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας. Μάλιστα, ως πρώτη αντίδραση, η ΕΣΕΕ ανακοίνωσε την απόφασή της για το κλείσιμο των καταστημάτων την ερχόμενη Κυριακή στις περιοχές όπου προγραμματιζόταν να είναι ανοικτά, λόγω των ενδιάμεσων εκπτώσεων. Στις περιοχές αυτές περιλαμβάνονται η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Χαρακτηριστική των αντιδράσεων είναι η επιστολή που απέστειλε η ΕΣΕΕ στον πρωθυπουργό. Σε αυτή γίνεται λόγος για συνταγματική εκτροπή, ενώ παράλληλα τονίζεται πως «το λάθος των Κυριακών δεν μπορεί να διορθωθεί με λάθος».
Η ΕΣΕΕ ζητεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να εκθέσει τις απόψεις της. Στην επιστολή ερωτάται ο πρωθυπουργός «πώς θα συνυπάρξουν νομοθετικά κείμενα λειτουργίας τις Κυριακές με την ουσιαστική απαγόρευση του Ανώτατου Δικαστηρίου που ερμηνεύει πρωτογενώς το Σύνταγμα;». «Ελπίζουμε ειλικρινά ότι η δικαιολογητική βάση για την επιλογή των συγκεκριμένων περιοχών δεν είναι το γεγονός ότι εκεί επιχειρούν μεγάλα συμφέροντα και πολυεθνικές επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου. Μία τέτοια επιλογή, το μόνο που θα πετύχαινε θα ήταν η άμεση αναδιανομή του ήδη περιορισμένου, λόγω κρίσης και ύφεσης, τζίρου της αγοράς προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων και η εξαγωγή κεφαλαίων που με αιματηρές θυσίες και capital controls προσπαθεί η χώρα και η κοινωνία της να κρατήσουν στην εθνική οικονομία» υπογραμμίζεται στην επιστολή.
Πανελλαδικό κλείσιμο καταστημάτων  στις 7 Μαΐου
Με πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων την Κυριακή 7 Μαΐου απαντούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην απελευθέρωση της λειτουργίας τους τις Κυριακές, με την ΕΣΕΕ να αναφέρει ότι η απόφαση αποτελεί συνταγματική εκτροπή. Οι έμποροι σημειώνουν ότι η σχετική συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους δανειστές ελήφθη ερήμην του εμπορικού κόσμου και ερήμην των θεσμών της δικαιοσύνης της χώρας. 
Share on Google Plus

About Unknown

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου