Δεν φαντάζεστε τι μπορεί να διώχνει το στρες και την κατάθλιψη!!!

Μέσα στην πολύβουη ζωή της πόλης το κελάηδημα ενός πουλιού ξαφνιάζει και είναι μια σπάνια στιγμή ευτυχίας και χαλάρωσης, που μπορεί να μας κάνει να ξεχάσουμε για λίγο τις έγνοιες.

Το να παρακολουθεί κάποιος τα πουλιά, ακόμη και στις μεγαλουπόλεις - πόσω μάλλον στην εξοχή - αποδεικνύεται ένα πρώτης τάξεως "ψυχοφάρμακο", ενάντια στις τόσο συχνές αγχώδεις διαταραχές και στην κατάθλιψη. Αυτό έδειξε νέα μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 274 άνθρωποι. Μάλιστα φάνηκε ότι δεν παίζει ρόλο το είδος του πουλιού που βλέπει κάποιος, όσο ο αριθμός των πουλιών που παρακολουθεί.


Όπως αναφέρεται στην επιθεώρηση Bioscience, είναι γνωστό πόσο καλό μπορεί να κάνει στον άνθρωπο η επαφή με τη φύση, ειδικά αν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας. Τώρα έγινε πιο συγκεκριμένο ότι τα πουλιά βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

"Η μελέτη μας αποτύπωσε τον ρόλο που διαδραματίζει κάθε στοιχείο του φυσικού περιβάλλοντος στην ψυχική ευεξία" δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Ντάνιελ Κοξ, από το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος & Βιωσιμότητας του Πανεπιστημίου του Έξετερ. "Ως το πιο σημαντικό στοιχείο αναδείχθηκαν τα πουλιά και εν συνεχεία οι θάμνοι και τα δέντρα".

Η μελέτη έδειξε, ακόμη, ότι οι εθελοντές, οι οποίοι περνούσαν συστηματικά τα απογεύματά τους κλεισμένοι στο σπίτι, είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν έντονο στρες και κατάθλιψη.

Την έρευνα έκαναν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, το Βρετανικό Ταμείο Ορνιθολογίας και το Πανεπιστήμιο του Κουήνσλαντ, στην Αυστραλία.
Share on Google Plus

About Unknown

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου