Η μέρα προστάζει....!


Θέλω όταν έρθει η βροχή να ζήσω για πάντα αυτή τη στιγμή.
Στο δρόμο να τρέξω σαν να’ μαι παιδί
στις λάσπες να πέσω, να γίνει χαμός, να μην δραπετεύσω
γιατί όποιος νομίζει πως όλα τελειώνουν εκεί.

Τότε τι αξίζει η ζωή αν δεν έχεις μάθει να ζεις τη στιγμή, 
το γέλιο, το δάκρυ, το φως της αυγής, τη νύχτα που φεύγει
και τ’ άλλο πρωί να τρέχεις, να νιώθεις
και όταν θα βρέχει ποτέ σου να μη φοβηθείς να βραχείς, 
τίποτα μη σκεφτείς να το ζεις.

.....Προστάζει λοιπόν η μέρα να καθαρίσουμε την σκέψη μας και να βρόυμε την ιδέα....

"Τι μπορείς να κάνεις με μια ιδέα;" Και όντως είναι πολλά αυτά που μπορείς να κάνεις με μια ιδέα ή ένα όνειρο. Ξεκινάς δημιουργώντας την ή, πάλι, μπορεί να ξεπηδήσει από μόνη της, μέσα από το κεφάλι σου. Και τότε είναι που πρέπει να πάρεις τη μεγάλη απόφαση. Θα αγαπήσεις αυτή την ιδέα ή θα την παραπετάξεις κάπου στην διαδρομή, κάνοντας πως δεν την αναγνωρίζεις παρότι δική σου; Ό,τι και αν αποφασίσεις να κάνεις εσύ, να θυμάσαι ότι η ιδέα σου έχει μια δική της αυτόνομη οντότητα και είναι ικανή, εάν το θελήσει, να σε ακολουθεί παντού και πάντα. Ο νομπελίστας Τόμας Μάν έλεγε "Αν σε διακατέχει έμμονα μια ιδέα, την βρίσκεις να εκδηλώνεται παντού. Μπορείς ακόμα και να τη μυρίσεις..." Και μόνο όταν δεχτείς την συντροφιά της, να ξέρεις ότι αυτή θα σου το ανταποδώσει με χίλιους δυο τρόπους. Και μην φοβηθείς ότι θα σε κοροϊδέψουν αν την μοιραστείς. Ο Αϊνστάιν έλεγε ότι "Αν, στην αρχή, μια ιδέα δεν φαίνεται τρελή, τότε δεν υπάρχει καμιά ελπίδα γι’ αυτήν.." Θα είναι η έμπνευσή σου για τόσα και άλλα τόσα καινούργια πράγματα, θα είναι η παρέα σου σε κάθε δημιουργική διαδικασία, θα είναι ο κινητήριος μοχλός για τη δράση σου. Ο συγγραφέας Βίκτωρ Ουγκώ το έχει πει επίσης: "Τίποτε δεν μπορεί να αντισταθεί σε μια ιδέα που έχει έρθει η ώρα της..." Και το καλύτερο που μπορεί να συμβεί, ξέρεις ποιο είναι; Να μπορέσεις να αλλάξεις τον κόσμο με την ιδέα σου, έτσι με ένα απλό όνειρο! Γιατί όπως λέει και ο Καζαντζάκης "Οι άνθρωποι είναι αυτοί που κουβαλούν τις ιδέες και αυτές τελικά παίρνουν το μπόι του ανθρώπου που τις κουβαλάει.. 

Τι μπορείς να κάνεις με μια ιδέα": "Μια μέρα, εκεί που περπατούσα, εμφανίστηκε ξαφνικά μπροστά μου μια ιδέα, ένα όνειρο. Στην αρχή είπα να μην ασχοληθώ μαζί της.. Δεν ήξερα τι να κάνω με αυτή.. Όμως αυτή με ακολουθούσε. Ανησυχούσα για το τι θα σκέφτονταν οι άλλοι. Την κράτησα κρυμμένη. Αλλά συνέβαινε κάτι μαγικό. Όταν βρισκόταν κοντά μου ένιωθα καλύτερα. Την έδειξα στους άλλους, παρόλο που φοβόμουν τις αντιδράσεις τους. Φοβόμουν ότι θα γελούσαν μαζί της και θα την κορόιδευαν. Και πολλοί, πραγματικά, αυτό ακριβώς έκαναν. Στην αρχή τους πίστεψα. Σκέφτηκα να την εγκαταλείψω. Σχεδόν το έκανα. Αλλά αμέσως μετά κατάλαβα. Τι ξέρουν αυτοί; Είναι η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ιδέα. Αποφάσισα να την προστατέψω, να τη φροντίσω.. Η ιδέα μου μεγάλωνε. Ξαφνικά, μια μέρα, έγινε κάτι υπέροχο. Η ιδέα μου μεταμορφώθηκε μπροστά στα μάτια μου. 'Άνοιξε τα φτερά της και όρμησε ψηλά στον ουρανό. Άραγε πόσες φορές δε σκεφτήκαμε κάτι και απλά το αφήσαμε γιατί μας φάνηκε παράξενο, δύσκολο ή ακόμα και τρελό; Πόσες φορές δεν αποτολμήσαμε να μοιραστούμε μια ιδέα μας, ένα όνειρο με κάποιον φίλο ή δικό μας άνθρωπο και η αντίδρασή του μας αποθάρρυνε; 

Κι όμως αν αγαπήσουμε, φροντίσουμε και ασχοληθούμε με μια ιδέα, ακόμα κι αν δεν πετύχει σε σχέση με τους άλλους, εμείς θα έχουμε κερδίσει κάτι! Ότι πιστέψαμε στον εαυτό μας και ακολουθήσαμε την εσωτερική μας φωνή!"Πρέπει να μάθουμε στους εαυτούς μας και στα παιδιά να ζούμε με τις ιδέες μας κι όχι με τις ιδέες που έχουν οι άλλοι για μας. Τι πιο όμορφο από το "να είσαι αυτός που είσαι και να λες και να κάνεις αυτό που αισθάνεσαι. Γιατί αυτοί που δίνουν σημασία δεν έχουν σημασία και αυτοί που έχουν σημασία δεν δίνουν σημασία" όπως έλεγε και ο Ινδός Νομπελίστας Λογοτέχνης Ταγκόρ.. "Το σύμπαν είναι τσιγκούνικο για όποιον δεν εμπιστεύεται τον εαυτό του... Γιατί με τη δύναμη της θέλησης ο άνθρωπος αλλάζει τον εαυτό του, με τη δύναμη της αγάπης αλλάζει τους άλλους και με τη δύναμη της σκέψης αλλάζει τον κόσμο." 
Share on Google Plus

About Unknown

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου